6 april 2020 – sessie 3

Deze sessie was op dinsdag 6 april. Kijk hier rustig de film met een korte introductie en de ZOOMtalk terug. De ZOOMtalk met korte introductie duurt een kwartier. De Geest uit de fles als tekst lezen kan hier.

Drs. Rinus van Warven (1956); uitgever, theoloog, schrijver en verhalenvertellerOnderwerp: Minder, Minder, Minder; normen en waarden. (klik op de foto voor zijn persoonlijke pagina)

Drs. Rinus van Warven (1956)

Wanneer je alleen al naar zijn site gaat dan staar je met ongeloof naar het aantal initiatieven dat hij heeft en het is mij dan ook een voordeel dat Rinus de tijd maakt om mee te doen aan deze Geest uit de fles

Hij schrijft artikelen dus is hij journalist

Hij geeft lezingen en preken dus hij is spreker, dagvoorzitter, pastor

Hij geeft colleges dus is hij docent en geeft bijv. maandelijks studenten theologische vorming en colleges over bijna dood-ervaringen

Hij laat boeken het daglicht zien dus is hij uitgever en schrijver. 

Zo is recent het Rode Boek verschenen over een conversatie die Carl Gustav Jung in 1922 met zijn ziel had.

Maar het allerliefst vertelt Rinus verhalen. Dat deed hij bij Radio Gelderland en dat doet hij in zijn podcast. Want verhalen veranderen de wereld. Als ze goed verteld worden….

Dat betekent niet dat jij niet kan luisteren. Zo luisterde hij  Rinus naar Dotrothee Sölle, Johan Witteveen en de beroemde zenmeester Willgis Jäger. En meer recent was hij vooral actief luisteraar bij de vorige Geest uit de fles ZOOMtalks.

Maar nu dus als spreker waarin Rinus; Minder, Minder, Minder; normen en waarden als onderwerp heeft gekozen

We worden, volgens Rinus, de afgelopen jaren doodgegooid met waarden en normen, normen en waarden. En over welke normen en waarden hebben we het dan eigenlijk? Allerlei regeltjes van buitenaf waarbij wij mensen allemaal weer aan de leiband moeten lopen, de leiband van beteugeling, bekneveling en beneveling: weer aan de leiband van politieke partijen, religieuze instituties die zo goed weten wat goed voor ons is.  

Zoals gezegd: geen zinnig mens is tegen normen en waarden. Maar vaak is het zo dat als iemand voorstelt het eens over waarden en normen te hebben, hij /zij niets anders wil dan dat jij luistert naar zijn waarden en normen. 

Pleiten voor meer waarden en normen is het paard achter de wagens spannen. Rinus houdt een warm pleidooi voor waarden als liefde, vrede, compassie en solidariteit. Maar weg met de regels.

Deze sessie was op dinsdag 6 april. Kijk hier rustig de film met een korte introductie en de ZOOMtalk terug. De ZOOMtalk met korte introductie duurt een kwartier. De Geest uit de fles als tekst lezen kan hier.

Recommended Posts