Yvonne van Sark (1969) is als mede-oprichter en adviseur verbonden aan YoungWorks, bureau voor jongerencommunicatie. Eerder schreef ze de bestseller Puberbrein Binnenstebuiten (+85.000 exemplaren verkocht), Motivatie binnenstebuiten en Talent binnenstebuiten met collega Huub Nelis

This is all wrong; Jongeren en de transitie naar een duurzame samenleving  

Jongeren van nu groeien op in een tijdperk van overgang. We leven op een kantelpunt waarin de vanzelfsprekende weg omhoog niet meer opgaat. Omdat het opleidingsniveau zo hoog is, maar ook omdat de aarde een grotere footprint niet aan kan.  

Ik zie om me heen dat een groeiende voorhoede jongeren zich in hun leefstijl duurzamer gaat gedragen: qua eten, kleding, wonen, reizen. Bij een groeiend deel van hen is een waardenoriëntatie gaande waardoor zij gaan bevragen of het maatschappelijk ideaal van een goede baan en een hoog salaris nog wel het hoogst haalbare is. Nog even los van de te verwachten economische crisis die rammelt aan vanzelfsprekendheden.  

Jonge klimaatspijbelaars gaan nog een stap verder en zeggen: waarom zouden we überhaupt ons best doen op school, als politici de waarschuwingen van wetenschappers stelselmatig negeren? Wat is de rol van kennis vergaren als er uiteindelijk naar mensen met kennis niet geluisterd wordt als hun boodschap ons niet uitkomt? 

Kortom: als spiegel van de tijdgeest gaan deze jonge ontluikende professionals, burgers en consumenten in spe zaken veranderen. Ik geloof dat jongeren meer veranderkracht hebben dan ze vermoedelijk zelf denken.  

Ik ben aan het onderzoeken hoe dit zichtbaar is in de jongerencultuur, denk aan films en series, aan muziek en mode. Maar ook in onderwijs en op de arbeidsmarkt.  

Sinds een aantal weken spreek ik jonge activisten en ondernemers die zich hier intensief mee bezig houden en wil mijn eerste bevindingen graag met jullie delen.  

Over Yvonne van Sark (1969)

Yvonne is als mede-oprichter en adviseur verbonden aan YoungWorks, bureau voor jongerencommunicatie. Eerder schreef ze met collega Huub Nelis de bestsellers Puberbrein Binnenstebuiten (meer dan 85.000 exemplaren), Motivatie binnenstebuiten en Talent binnenstebuiten. 

Yvonne volgt momenteel de opleiding Transitiemanagement, bij DRIFT, instituut aan de Erasmus Universiteit dat is opgericht door Jan Rotmans. Transitiekunde geeft inzicht in het ontstaan van grote maatschappelijke transformaties en leert hoe je die omwentelingen kan versnellen door kansen voor fundamentele verandering te herkennen en te benutten. 

Recommended Posts