Geest uit de fles met Yvonne van Sark

Deze Geest uit de fles is op woensdag 20 mei

This is all wrong; Jongeren en de transitie naar een duurzame samenleving  

Jongeren van nu groeien op in een tijdperk van overgang. We leven op een kantelpunt waarin de vanzelfsprekende weg omhoog niet meer opgaat. Omdat het opleidingsniveau zo hoog is, maar ook omdat de aarde een grotere footprint niet aan kan.  

Ik zie om me heen dat een groeiende voorhoede jongeren zich in hun leefstijl duurzamer gaat gedragen: qua eten, kleding, wonen, reizen. Bij een groeiend deel van hen is een waardenoriëntatie gaande waardoor zij gaan bevragen of het maatschappelijk ideaal van een goede baan en een hoog salaris nog wel het hoogst haalbare is. Nog even los van de te verwachten economische crisis die rammelt aan vanzelfsprekendheden.  

Jonge klimaatspijbelaars gaan nog een stap verder en zeggen: waarom zouden we überhaupt ons best doen op school, als politici de waarschuwingen van wetenschappers stelselmatig negeren? Wat is de rol van kennis vergaren als er uiteindelijk naar mensen met kennis niet geluisterd wordt als hun boodschap ons niet uitkomt? 

Kortom: als spiegel van de tijdgeest gaan deze jonge ontluikende professionals, burgers en consumenten in spe zaken veranderen. Ik geloof dat jongeren meer veranderkracht hebben dan ze vermoedelijk zelf denken.  

Ik ben aan het onderzoeken hoe dit zichtbaar is in de jongerencultuur, denk aan films en series, aan muziek en mode. Maar ook in onderwijs en op de arbeidsmarkt.  

Sinds een aantal weken spreek ik jonge activisten en ondernemers die zich hier intensief mee bezig houden en wil mijn eerste bevindingen graag met jullie delen.  

Over Yvonne van Sark (1968)

Yvonne van Sark (1968)

Yvonne van Sark (1968) is als mede-oprichter en adviseur verbonden aan YoungWorks, bureau voor jongerencommunicatie. Eerder schreef ze met collega Huub Nelis de bestsellers Puberbrein Binnenstebuiten (meer dan 85.000 exemplaren), Motivatie binnenstebuiten en Talent binnenstebuiten. 

Yvonne volgt momenteel de opleiding Transitiemanagement, bij DRIFT, instituut aan de Erasmus Universiteit dat is opgericht door Jan Rotmans. Transitiekunde geeft inzicht in het ontstaan van grote maatschappelijke transformaties en leert hoe je die omwentelingen kan versnellen door kansen voor fundamentele verandering te herkennen en te benutten. 

Waar?

ZOOM is een videoconferentie applicatie waarmee online face-to-face kan worden gecommuniceerd. ZOOM is hier eenvoudig te downloaden en te installeren  

Aanmelden?

Aanmelden kan bij geestuitdefles@jongegeesten.nl Vermeld dan de sessie van je keuze en dan ontvangt je onze ZOOM link. Door hier op te klikken kom je op het aangegeven tijdstip automatisch in de sessie.  

Hoe?

Een Geest uit de fles duurt maximaal één uur.Je kunt als deelnemer 10 minuten voor de start inloggen.We starten exact op de aangegeven tijd ivm een opname van de spreker 

Na een korte introductie zal de spreker ongeveer een kwartier zijn of haar inzichten delen.

Dit wordt gevolgd door een gedachtewisseling waarin de deelnemers de mogelijkheid hebben vragen aan de spreker te stellen Om 17.55u is is de afsluiting