Geest uit de fles ZOOMtalks

Jonge Geesten organiseert online ‘Geest uit de Fles’ ZOOMtalks met als doel verschillende generaties en culturen met elkaar van geest te laten wisselen. 

De corona crisis laat zien hoe kwetsbaar, maar ook dat wij zelfbewuste én onzekere mensen zijn. Hoe zijn we zo geworden? Religie, politiek, psychologie, kunst en filosofie laten al eeuwen een worsteling zien. Tijdens de geest uit de fles sessie laten wij ons inspireren door een spreker en gaan daarna in dialoog met… haar of hem. 
 
Wie en wanneer?
(klik op de foto voor meer info over de spreker)
 
Sessie 1 
Prof. dr. Ger Groot; Filosoof, publicist en schrijver van boeken waaronder ‘De geest uit de fles’ 

Onderwerp: Teddybeer – Liever dier dan mens naar het jongste boek van Pieter van Os.

Dit boek vertelt het levensverhaal van Anni Gmitruk een joods meisje die daardoor, als inwoner van Amstelveen, inmiddels onder haar echte naam Mala Rivka Kiel landelijke bekendheid heeft gekregen. Lees dit boek en je begrijpt: de mens is het kwaadaardigste wezen van de natuur. De holocaust-geschiedenis die erin verteld wordt geeft daar alle aanleiding toe. Maar komt onder uitzonderlijke omstandigheden werkelijk alleen het kwade in de mens bovendrijven? De huidige corona-epidemie doet iets anders vermoeden. Althans voorlopig, tot nu toe.’

Deze sessie was op dinsdag 31 maart. Kijk hier rustig de film met een korte introductie en de ZOOMtalk terug. De ZOOMtalk met korte introductie uurt een kwartier.
 
Sessie 2 
Cécile Cremer; Toekomst Consultant & Keynote speaker van Wandering the Future
Onderwerp: THE FUTURE OF FUTURES – How Humanity became the new accelerator for change
 
Cécile neemt ons in een korte uiteenzetting mee naar de toekomst van onze Toekomst.
Hoe heeft de huidige (covid-19)situatie invloed op ons gezamenlijke morgen, en hoe draagt het bij aan een versnelling van human-centric innovation.
De vraag “wie ben jij” in deze veranderende Wereld, is hierdoor actueler geworden dan ooit, want hoe ga jij om met de impact van hedendaagse veranderingen. Hoe blijf jij jezelf en welke skills heb je nodig om je verder te blijven ontwikkelen in een dagelijks veranderende wereld? Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat toekomst menselijk blijft?
 
Deze sessie was op donderdag 2 april. Kijk hier rustig de film met een korte introductie en de ZOOMtalk terug. De ZOOMtalk met korte introductie uurt een kwartier.
 

Eerstvolgende sessie:

Sessie 3 Dinsdag 7 april ; start om 17.00u (inloggen om 16.50u)
Drs. Rinus van Warven; Uitgever, schrijver en verhalenverteller
Onderwerp: Minder, Minder, Minder; normen en waarden

We worden de afgelopen jaren doodgegooid met waarden en normen, normen en waarden. En over welke normen en waarden hebben we het dan eigenlijk? Allerlei regeltjes van buitenaf waarbij wij mensen allemaal weer aan de leiband moeten lopen, de leiband van beteugeling, bekneveling en beneveling: weer aan de leiband van politieke partijen, religieuze instituties die zo goed weten wat goed voor ons is.  

Zoals gezegd: geen zinnig mens is tegen normen en waarden. Maar vaak is het zo dat als iemand voorstelt het eens over waarden en normen te hebben, hij /zij niets anders wil dan dat jij luistert naar zijn waarden en normen. Pleiten voor meer waarden en normen is het paard achter de wagens spannen. Rinus houdt een warm pleidooi voor waarden als liefde, vrede, compassie en solidariteit. Maar weg met de regels.

 
 
Sessie 4 Donderdag 9 april; start om 20.00u (inloggen om 19.50u)
Paul Marselje; Politicus (D66), bestuurder en musicus
Onderwerp: volgt 
 
Sessie 5 Dinsdag 14 april; start om 20.00u (inloggen om 19.50u)
ing. Paul Mbikayi; Ambtenaar, Spreker en initiator van Feedblack
Onderwerp: volgt 
 
Sessie 6 Donderdag 16 april; start om 17.00u (inloggen om 19.50u)               
Corine Jansen; Chief Listening Office, lid adviesraad Story Powerhouse, oprichter stoïcijnse praktijken
 
Sessie 7 Maandag 20  april ov.; start om 20.00u (inloggen om 19.50u)               
Spreker volgt
 
Waar?
ZOOM is een videoconferentie applicatie waarmee online face-to-face kan worden gecommuniceerd. ZOOM is hier eenvoudig te downloaden en te installeren
 
Aanmelden?
Vermeld dan de sessie van je keuze en dan ontvangt je onze ZOOM link. Door hier op te klikken kom je op het aangegeven tijdstip automatisch in de sessie.
 
Hoe?
 
Een sessie duurt een uur en je kan als deelnemer 10 minuten voor de start inloggen
We starten op de bevestigde tijd met een korte introductie en afspraken voor een goede sessie.
Een korte introductie van de spreker (zie line-up hierboven)
15 minuten ZOOMtalk door de spreker
Mogelijkheid voor het stellen van vragen aan de spreker
Onderling geesten uitwisselen
Afsluiting