De Creatiespiraal® is een model dat wordt ingezet om individuen, teams en organisaties te helpen met het realiseren en co-creëren van hun doel. Het laat in twaalf eenvoudige stappen zien wat er voor nodig is om dit doel te realise­ren. 

 

De twaalfde stap van de spiraal sluit weer aan op de eerste stap, waardoor er een nieuwe cyclus kan starten. De Creatiespiraal wordt ingezet voor persoonlijk leider/meesterschap.

Hieronder een korte samenvatting van de twaalf stappen.  

Doel; Wat heb je nodig om je doel te kunnen realiseren?  Een persoonlijk doel dat je ergens in jezelf gevonden hebt. Een doel dat je positief geformuleerd hebt en een boel energie geeft. Die energie is ook nodig, want er komen nog elf stappen aan! Maak je nog niet druk hoe je dit doel gaat realiseren, dat komt later.

Visualiseren;  De volgende stap is je doel te visualiseren. Hoe ziet het eindresultaat van jouw doel er op dit moment uit? Wat zie je voor je? In deze fase wordt het doel gevisualiseerd : in je hoofd of op de tekentafel. Belangrijk is om focus op een zichtbaar eindresultaat te houden, de weg ernaartoe is minder belangrijk.

Overtuigen; Een belangrijke stap voor je verder kan is dat jij er zelf van overtuigt bent dat je doel kan slagen. Dat jij erin gelooft. Als jij er al niet van overtuigt bent, wie dan wel? Een helder beeld dat je in de vorige stap gevisualiseerd hebt helpt. Mocht je toch twijfelen, kijk dan eens goed waarom je twijfelt. Twijfel je aan je doel of aan jezelf? Wanneer je twijfelt aan jezelf, wees je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Bij een oprecht doel vind je vanzelf mensen om je heen die je willen helpen.

Delen; Het is nu tijd om je doel delen. Zet al je verbeeldingskracht en overtuiging in om je persoonlijke doel met enthousiasme over te brengen. Hoe meer dit persoonlijk doel van binnenuit komt, hoe sterker je boodschap zal overkomen. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Besef ook dat het een reactie op jouw doel is en niet op jouw persoonlijk. Koester de mensen die je enthousiasme delen omdat deze mensen jouw bondgenoten in de volgende stap kunnen worden.  

Netwerken;  Een ondernemend mens is niet iemand die alles zelf kan en de kunst is jezelf te omringen met mensen die in co-creatie je doel verder kunnen brengen. Je zult deze niet altijd in je bestaande (werk)kring vinden. Gelukkig geloof jij in je doel, dus kun je ook buiten de gebaande paden op zoek naar partners.

Plannen; Tot nu toe speelde het creatieproces zich af in een abstracte wereld van woord en beeld. We hebben nu een techniek nodig die ons van wens naar werkelijkheid brengt. Deze techniek heet Plannen. Plannen speelt zich af op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren.  

Beslissen; Op basis van het plan uit de vorige stap maak je samen  je team de keuze: gaan we dit doen?  Beslissen is een moeilijke stap als je het verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen overslaat. Wanneer de voorgaande stappen met genoeg aandacht zijn uitgevoerd (inclusief het betrekken van je stakeholders) ben je als vanzelf naar je beslissingen en keuzes toegegroeid.  

Handelen; Het echte werk is begonnen. Je handelt en zet je capaciteiten en expertise in. In co-creatie ontdek, gebruik en ontwikkel je de eigen talenten en die van elkaar. Op basis van je plannen maak je stap voor stap je doel werkelijkheid.  

Volharden; Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Het duurt langer dan je gedacht had. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Kortom je wordt geacht te volharden. Vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof op de proef wordt gesteld en waar je leert door te doen.  

Ontvangen; Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap in het hele scheppingsproces. Verlangen naar nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van je succes vult je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor jouw omgeving. Betrek ook je partners bij het ont­vangen. Ontvang de complimenten en geef ze door.  

Waarderen; Na het openlijke succes is het tijd om te genieten van de indirecte gevolgen van het behaalde doel. Welke mensen ben je gaandeweg tegengekomen, wat heb je geleerd en hoe ben je gegroeid. In deze stap kijk je ook naar de punten die voor verbetering vatbaar zijn. Waar zaten de irritaties, waar ben je bang voor geweest. Het is nu de tijd dit op te ruimen.

Ontspannen;  Wie geoogst en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. Een tijd van reflectie en bezinning zodat nieuwe wensen zich kunnen aandienen. Wanneer je lang genoeg tijd maakt voor jezelf, dan komen er nieuwe verlangens boven en ontdek je wat jij in dit leven werkelijk wenst. Het hele creatieproces begint weer van voren af aan, waardoor de cyclus weer opnieuw kan starten.

Wil jij meer weten over de Creatiespiraal®? Boek dan een interactieve lezing of volg dan één van onze trainingen. Wij bieden een basisprogramma en een masterclass aan. Hierin leer je het praktisch toepassen van de Creatiespiraal® op individueel, (project)team en organisatieniveau. 

Bovenstaande tekst is in overleg met Marinus Knoope, auteur van het boek de Creatiespiraal en de Ontknooping, tot stand gekomen. 

Jonge Geesten® is in 2009 door Maurice van Rooijen opgericht en staat sinds 19-11-2013 geregistreerd als JG Jonge Geesten®  bij het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom (BBIE)